Radovi

Priključak

Uslovi priključenja na mrežu ...

Savjeti potrošačima

Korisno je znati ...

Foto Galerija

Naše fotografije ...Teritorija opštine Prijedor obuhvata središnji i djelimično donji dio sliva rijeke Sane. Kozara opštinu dijeli od sliva rijeke Save, a Piskavica od Vrbasa. Prijedorska kotlina se pruža pravcem sjeverozapad-jugoistok i predstavlja glavnu sponu između dolina rijeka Une i Vrbasa, odnosno prirodnu vezu između Centralne Hrvatske i Centralne Bosne. Rijeke Sana i Gomjenica su glavni hidrološki potencijal. Pored njih istražnim geološkim i hidrogeološkim radovima konstatovana su područja sa značajnim kolektorima pitke, mineralne i termomineralne vode. Ovaj tako značajan resurs ipak nije u dovoljnoj mjeri istražen i u budućnosti mu treba posvetiti odgovarajuću pažnju kako bi se utvrdile ukupne količine i kvalitet vode u Opštini Prijedor i napravio plan njihove efikasne zaštite i racionalnog korišćenja. To bi mogao biti neki zajednički širi projekat Prijedora i susjednih opština.

 

Voda, odnosno njena zaštita i racionalno korišćenje su osnovni preduslov za opstanak i razvoj grada i opštine. Ovaj resurs se odlikuje svojim snažnim uticajem na ekonomske, socijalne, zdravstvene i ekološke uslove života u opštini Prijedor i nema nikakve alternative.

 

Dosadašnjim hidrogeološkim radovima utvrđena su izvorišta na lijevoj i desnoj obali rijeke Sane i na bazi tih istraživanja izgrađen je i vodovodni sistem Prijedora. Do 1989. godine utvrđene su količine od 250 l/sek u izvorištu Tukovi-Mataruško polje i 70 l/sek u izvorištu Prijedorčanka. Za dugoročno rješavanje problema vodosnabdjevanja Prijedora to nisu dovoljne količine i potrebno je nastaviti sa istražnim radovima.

© 2017 Vodovod a.d. Prijedor. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.