Radovi

Priključak

Uslovi priključenja na mrežu ...

Savjeti potrošačima

Korisno je znati ...

Foto Galerija

Naše fotografije ...Planski razvoj sistema vodosnabdjevanja i kanalizacije u Prijedoru je počeo 1961. godine osnivanjem komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Prijedor. Planovi su se zasnivali na pretpostavci da u aluvijalnim naslagama lijeve obale Sane ima dovoljno vode za snabdjevanje stanovnika grada i industrije pitkom i tehnološkom vodom. Ubrzo se pokazalo da su te procjene bile loše, jer je rast stanovništva i industrije tekao brže od predviđanja. Pokazalo se da interes za priključenje na ovaj sistem vodosnabdjevanja imaju i stanovnici prigradskih i okolnih naselja i Ljubija te se ispostavilo da je snabdjevanje iz aluvijalnih naslaga nedovoljno. Razvoj sistema vodovoda i kanalizacije je tekao sporije od razvoja grada, prigradskih naselja i drugih urbenih sredina i privrede tako da se u našem gradu stalno osjećao nedostatak pitke i industrijske vode.

U periodu od 1970. – 1989. godine su intenzivirani istražni geološki i hidrogeološki radovi i izgrađen sistem bunara koji su zahvatali vodu iz karstifikovanih krečnjaka i dolomita ispod aluviona i iz kojih se grad i okolna naselja i danas snabdjevaju vodom. Urađeno je više studija, idejnih rješenja i projekata koji su na žalost samo djelimično realizovani. Ni hidrogeološka istraživanja nisu dovedena do kraja niti su sistematizovana tako da nemamo precizne podatke o stvarnim količinama i kvalitetu voda naših izvorišta.

Kanalizacioni sistem je još slabije razvijen i obuhvata samo 60% potrošača vode iz vodovodnog sistema. Nije izgrađen ni jedan uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

© 2017 Vodovod a.d. Prijedor. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU General Public License.